DE IDEALE VADER

28 november 2004

102-0294_IMGIk ben de ideale vader. Tenminste voor mijn kinderen. Laat ik het anders formuleren: veel idealer zal het niet worden. Ze moeten het maar met me doen; en dat is geheel wederzijds. Je bent als vader en kind toch een soort tot elkaar veroordeeld. Niet zoals moeder en kind, dat is meer biologisch, die hebben aan elkaar vast gezeten. Bij vader en kind is het meer biologisch-dynamisch, het moet groeien. Voor het voortbestaan van de mensensoort kan de mannetjesmens heel goed worden ingezet ter bescherming en facilitair bedrijf van de baby. Zodra zo’n baby z’n vader ziet, zendt het een infrarood signaal rechtstreeks naar het vader-gen. Met als resultaat vaderlijke gevoelens. Hoe het precies werkt, weten de wetenschap en ik nog niet, maar ik heb het aan den lijve ondervonden. Toen het gebeurde, dacht ik meteen: ‘Oei, daar zit ik voorlopig aan vast.’ Emotioneel, biologisch-dynamisch en ook praktisch, want ik neem mijn verantwoordelijkheid.

Nou klinkt dat wat zwaarder dan het is, de opvoeding is echt niet alleen zorg en stress. Het is weliswaar vallen, struikelen, hoofd stoten en opstaan, maar er wordt bij ons thuis gelukkig ook een hoop gelachen, zeker ook om mij. En zeker ook door mijn vrouw. Ik denk dat de natuur het zo geregeld heeft dat elke vader de kinderen krijgt die hij verdient. Soort krijgt soort; tenslotte zitten we in hetzelfde milieu en schuitje. We zijn bepaald aan elkaar gewaagd.

Wel valt het me op dat een vader in mijn positie door zijn omgeving steeds vaker gewaarschuwd wordt voor naderend onheil. ‘Wacht jij maar af tot de pubertijd, dan piep je wel anders.’ We zullen zien, maar we laten ons de pret niet alvast bederven. Vooralsnog hebben we afgelopen jaar ons 10-jarig jubileum gevierd. Het jaar gaat bij ons de boeken in als het eerste jaar dat mijn zoon niet meer in Sinterklaas geloofde. En dat is niet eens het belangrijkste wat er gebeurd is.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

 

november 2004
M D W D V Z Z
« okt   dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930