AUTO’S, AMERIKA, WHISKY EN ECHTE LIEFDE

23 april 2006
Holland Overdrive. DeTomaso meeting 2006 in Lelystad

Holland Overdrive. DeTomaso meeting 2006 in Lelystad

Een oude auto geeft zijn eigen sociale omgeving. Je hebt clubs, vrienden, meetings en ritten en je hebt de voortdurende onderlinge onderdelenruilbeurs. Mijn merk is te klein voor een heuse Nederlandse afdeling – ik ken hier te lande een auto of tien – dus wij treffen elkaar Europees. Ik zeg ‘treffen’ omdat onze meetings nogal Duits georiënteerd zijn. En Zwitsers. Sinds ikzelf enige jaren geleden een schisma hebt veroorzaakt door op de Zweeds-Deense bijeenkomst met een veel mooiere Deauville te verschijnen dan de voorzitter Mats Gorski van de Zweedse club. De Scandinavische treffens waren toch over het algemeen aanzienlijk saaier, want folklkoristisch verantwoorder, dan de Midden-Europese. Wij hebben er altijd een wel een circuit bij. Komt ook omdat wij typisch een merk en club zijn voor al dan niet professionele sleutelaars, dus er mag op zo’n meeting wat kapot gaan. Vergeleken met Amerika, waar de DeTomaso Pantera heel groot is, zijn wij dan natuurlijk nog watjes. Op elke meeting vertellen we elkaar bij de open haard weer het verhaal van Mad Dog, de voorzitter van het Amerikaanse chapter, hoe hij brandend, maar wel als winnaar over de finish kwam tijdens een streetrace in Las Vegas. Prima mannen hoor, mijn Europese DeTomaso vrienden. Brede armen, veel verstand van auto’s, hard werken in fatsoenlijke beroepen en ‘standaard uitvoering’ louter beschouwen als een uitdaging. Maar ik dacht dat ik toe was aan een gezelschap dat tijdens een zondagmiddagrit de plaid uitvouwt in een weiland met boter- en korenbloemen. Een goedgevulde picknickmand, de vrouwen in wapperende zomerjurken en de mannen nippend aan één goed glas whisky uit de hipflask.  Blijkbaar toch nog niet, want ik werd onlangs uitgenodigd voor de Maxis King Cruise, elke tweede zondag van de maand in Muiden. Bijeenkomst van autoliefhebbers die liever niet hebben dat je het woord ‘standaard uitvoering’ hardop uitspreekt. Amerikanen-rijders. Uitgenodigd door een zéér brede kennis van de sportclub. Een nieuwe uitdaging. Kijken of ik in dat gezelschap geaccepteerd word – dat wil zeggen gratis op het terrein word toegelaten –  met mijn Italiaan van Argentijnse huize met een 5.7 liter V8 Ford Cleveland.

Opeens moet ik er aan denken hoe geblondeerd Maxima zich soms moet voelen naast de kroonprins.

Als je vrouw uiteindelijk een afspraak in je agenda noteert met de diëtiste, uitgerekend negen maanden na de Beertender cadeau van Sinterklaas, kun je dat beschouwen als de definitieve emigratie van je mannelijke waardigheid, kun je vermoeden dat er iets schort aan de polis van de levensverzekering, maar zou er natuurlijk ook sprake kunnen zijn van liefde. Andere liefde dan die door de maag gaat. Die was er volop in ons huwelijkafstofweekend bij de Jufferen Lunsingh aan de Hoofdweg in het Drentse Westervelde. De naamgevers van dit restaurant, annex logement, waren vijf verstokt vrijgezelle zusters die de statige herenboerderij rond 1730 bewoonden. Het boeren gebeurt nu alleen nog voor de eigen keuken en dat is te proeven! Heerlijk en eerlijk in een no-nonsense vriendelijke sfeer en omgeving die we gemakshalve maar even typisch Drents noemen.

Meer restaurant dan hotel, want in onze badkamer konden we onze kont niet keren.

Naschriften van de auteur.

De nieuwe vorm van deze rubriek kent zijn aanloopproblemen. Al in de tweede aflevering zien wij ons genoodzaakt de eerste aflevering te rectificeren.

Ik bookmarkte mijn geboorteplaats Born aan de ‘mistroostige’ fabriek van Nedcar. Als ik op een huilerige kwakkelwinterdag zo over die fabriek schrijf, weet ik nog niet dat de arbeiders daar voor de zoveelste keer geconfronteerd worden met massaontslagen. Dat gaat daar door de generaties heen. Hier past alleen solidariteit met de kameraden.

Het is de vraag of je van een hype mag spreken als hij sneller gaat dan Man of all Seasons verschijnt. Vorig nummer introduceerde ik l’Occitane bij u. Een nieuw merk cosmetica met een veelbelovende mannenlijn. Vergeet het, alweer passé. ‘Waarom?’vraag ik mijn echtgenote. ‘Gewoon een gevoel.’ Dodelijk.

Tags: , ,

Comments are closed.

 

april 2006
M D W D V Z Z
« feb   jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930