ZONNEBRAND

28 mei 2007

Ik moet de hartelijke groeten hebben van de dierenarts. Mijn gezin is daar naar toe geweest voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de katten. Daar kan ik me wat bij voorstellen; je houdt je relatie met je topklanten graag goed. Ik ken hem goed, die veedokter; een grote joviale man met bijpassend grote handen die verbazingwekkend zachtaardig met ons vee kan omgaan en die ik in het wild wel eens door de stad zie lopen met een grote cowboyhoed. Aan de hand daarvan fantaseer ik dan romantisch dat die man zich ook iets anders had voorgesteld van zijn carrière dan een schoothondjes-praktijk in ‘t Gooi. Hij is net als ik een liefhebber van leuke klassieke auto’s en we hebben ooit nog eens onderhandeld over een mooie Ford Mustang die hij te koop had staan. Die deal is toen niet doorgegaan, maar inmiddels hebben we toch een fijne stabiele financiële relatie opgebouwd. Zij het enigszins eenrichting. Hij verzorgt namelijk onze hele veestapel. Beter gezegd: onze hele kattenstapel, want de kippen hebben genoeg aan een handje graan per dag en een heleboel liefde van mij. Daar leggen ze dan als blijk van waardering zes keer per week een eitje voor. Alleen in het seizoen en niet op zondag. En aan het eind van hun carrière zullen ze ook nog eens een mooie kippenbouillon opleveren. Grapje, grapje!

Mijn vrouw denkt in al haar naïviteit dat de katten iets dergelijks proberen met de muizen en dode vogeltjes die we elke ochtend in de keuken en bijkeuken vinden. Bij wijze van dankbaarheid voor haar goede zorgen. De waarheid is natuurlijk dat de katten weliswaar nog hun instinct volgen en ‘s nachts op jacht gaan, maar vervolgens hun prooi niet meer blieven omdat ze van onzentwege ruimschoots worden voorzien van hapklare brokjes in gelei.

Ruim een half uur heeft de dokter nodig gehad om onze katten in te enten tegen ziektes die ze in onze keurige buurt toch nooit zullen oplopen. En nadat hij geconstateerd heeft dat ze alle vier (!) in topconditie zijn, geeft hij voor mijn dure geld nog een adviesje mee. De witte, Blanco, moet zijn neus en oortjes ingesmeerd krijgen tegen zonnebrand. Gekker moet het toch niet worden.

Jawel – het zal de trouwe lezer niet verbazen – het wordt nog gekker. Als ik mijn vrouw de volgende dag help met het uitpakken van de boodschappen, ontdek ik een walgelijk duur pak harde kattenbrokjes. Merkbrokjes. Niet alleen onze kinderen worden blijkbaar verwend.

‘Ik kan het uitleggen,’ beantwoordt ze mijn opgetrokken wenkbrauw. ‘Die goedkope brokjes van Albert Heijn lusten ze niet meer, daarom meng ik deze er doorheen.’

Op een of andere dubbele manier vind ik dat dan weer geruststellend.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

 

mei 2007
M D W D V Z Z
« apr   jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031