IT SIL

27 november 2008

Gijsbaaneen Fries die het wil horen, maar sinds Al Gore moeten we de Elfstedentocht vergeten. Almanakken, sterrenwichelaars en carnavalsverenigingen mogen zich dan nog wel hoopvol in de luren laten leggen door de symboliek van getallen – honderd jaar geleden werd de eerste gereden, 11 jaar geleden de laatste – ook dit jaar zal het er niet van komen. En het kan vriezen en dooien, maar we moeten aannemen dat ook volgend jaar meer van het laatste zal zijn.

30.000 Leden van de Friese Elfsteden Vereniging zijn dat dus voor spek en bonen in plaats van koek en zopie.

Nemen we onze toevlucht tot techniek.

In Leeuwarden ligt straks een baan met écht ijs, maar dan kunst, van 1100 vierkante meter. In Biddinghuizen kronkelt zelfs al een baan van 5 kilometer lengte door de polder. Zie elders in dit nummer. Beide aangelegd door de voortreffelijke firma Ice-World uit Baarn. Baarn? Vooruit dan maar.

‘Jazeker,’ verzekert directeur Jochem J. Veldberg ons, ‘wij kunnen die 200 kilometer baan wel voor u aanleggen. 5 meter breed moet voldoende zijn? Veel vaarten en sloten op het traject zijn niet breder. Kost ongeveer € 80,- per vierkante meter huur en ongeveer €150 aanschaf. Kan misschien nog wat kwantumkorting af.’

Prijzig.

‘Houdt u wel rekening met energiekosten van pakweg 1 euro per vierkante meter per week.’

Ja natuurlijk, het ijs van Ice-World is wel echt bevroren water, maar het komt wel uit het stopcontact. Al die energie zou dus wel een Elfstedentocht opleveren, maar hem voor de toekomst waarschijnlijk nog minder mogelijk maken, qua opwarming.

Toch zijn die 1 miljoen euro stookkosten niet het probleem. Nadat de tocht aller tochten eenmaal verreden is, mogen de recreanten van de baan gebruik maken, à €12,50 per keer. 100.000 enthousiaste schaatsers per week is makkelijk haalbaar.

Maar die aanlegkosten! Dat moet goedkoper kunnen.

De firma Betech uit Groningen (!) heeft er ook zelf als eens over zitten denken. Betech levert Art-Ice en dat is wat het zegt: kunststof dat net doet alsof het ijs is. Met ijshockeyschaatsen en kunstrijschaatsen is daar goed op te schaatsen, met noren veel moeilijker. Maar een kniesoor die daar op let, hadden we maar voorzichtiger moeten zijn met het gat in de ozonlaag. En voor de KNSB is het goed genoeg. Met hulp van Aegon en Betech stuurt de KNSB een oplegger met een ijsbaantje en Barbare de Loor of Annemarie Thomassen langs aangesloten ijsclubs in het Friese land, zodat er toch wat te schaatsen valt. Gratis!

Maar het blijft behelpen. Ook het plan om in elk van de 11 steden een ijsbaantje aan te leggen is al gepasseerd. Dat wilde Ice-World ook, maar met dank aan de kredietcrisis kwam de sponsoring niet rond.

Gaan we even rekenen.

De leden van de vereniging Friese Elfsteden hebben de afgelopen 11 jaren samen € 3.300.000 aan contributie bijeengebracht. Tien procent strijkstok, blijft 3 miljoen over die we met unanieme instemming van de leden in dit project investeren. Na de wedstrijd verwachten we in drie weken tijd uit het hele land en omstreken 1 miljoen recreanten, à de eerder genoemde € 12,50. Zitten we al op ruim 15 miljoen. Blijft over, met wat goed wil, 85 miljoen. Friesche Vlag, Friesland Bank, Rabo, DSB, Unox en Aegon zijn bijzonder geïnteresseerd in het project maar denken onder de huidige economische omstandigheden eerder in tonnen sponsorgeld dan in miljoenen.  De provincie zoekt nog steeds naar zijn reserves in IJsland (!) en de huidige coalitiepartners in de nationale regering zijn nooit verder gekomen dat Beetsterzwaag en kunnen waarschijnlijk niet eens schaatsen.

Onze hoop is gevestigd op Brussel en onze vertegenwoordiger aldaar in het Europees Parlement, Lambert van Nistelrooij, woordvoerder Energie, Klimaat, Volksgezondheid en Regionale ontwikkeling. Aan hem is het verzoek gericht om een adequaat deel van het stimulerinsgbudget van 200 miljard euro richtin Friesland te sluizen.

We wachten nog op antwoord.

Tags: , , ,

Comments are closed.

 

november 2008
M D W D V Z Z
« okt   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930