LANCERING VOLGENS

18 mei 2010

18 mei 2010 Stadsschouwburg Amsterdam

w

Als je met een wijkcomité een paard ontwerpt, krijg je over het algemeen een kameel, zo zegt het spreekwoord.

Wat krijg je dan als je twee hoofdredacteuren op één nieuw tijdschrift zet? Twee kapiteins op de Titanic? Het is nog maar de vraag of het dan helpt  als je de een gasthoofdredacteur noemt en de ander uitvoerend hoofdredacteur. Want de gasthoofdredacteur in dit geval is ooit begonnen als bladenmaker en is dus nooit van plan geweest om braaf en gehoorzaam te luisteren naar de chief executive, de uitvoerend, moi! Ook ooit begonnen als bladenmaker, maar nooit iets bijgeleerd.

Maar het romantische beeld dat u nou allicht krijgt van redactievergaderingen tot diep in de nacht, met veel zware shag en jenever en verhitte discussies, moet ik al meteen bijstellen. Ik rook helemaal niet en Renate houdt niet van verhitte discussies.

We hebben die kwestie van het co-ouderschap vanaf het begin professioneel aangepakt.

Om te beginnen hebben we bliksemafleiders gezocht en die hebben we heel snel gevonden in de uitgevers. Die hebben we allebei en dat zijn van oudsher de functionariseen die daar ook voor zijn aangesteld en bovendien daartoe ook regelmatig zelf aanleiding geven. We hadden natuurlijk ook de marketingmanagers kunnen nemen, die hebben we ook allebei een of een paar en dat hebben we natuurlijk ook gedaan op momenten dat het honorariumtechnisch handiger was de uitgevers even te ontzien.

Je creeert dan een soort van kunstmatig vijandbeeld, ongeveer zoals de Titanic zijn ijsberg had, zodat je onderling mooi harmonieus kunt blijven. Iedereen met een uitgever of een functie in het wijkcomité herkent dat.

‘Rustig tot 10 tellen Mat,’ zei Renate dan als ik weer eens ergens over dreigde te ontploffen. En even later kon ze dan zelf roepen:

‘Satan, ga achter mij’ Een uitdrukking die ik nog niet kende en die ik als ex-katholiek kostschooljongetje ook niet zo snel zou gebruiken.

En natuurlijk hebben we de gehele productie lang een artdirector als rots in de branding gehad. Jan Hakkert, sinds jaar en dag mijn compagnon en de laatste weken opvallend vaak steun en toeverlaat van Renate. Hij is er vandaag niet, helaas, maar geniet met een lichte burnout van een welverdiende vakantie, samen met de eindredacteur. Het ministerie van Defensie is er niets bij.

Maar naast alle bijkomende flauwekul hebben we voortdurend strak de hoofdzaak in de gaten gehouden. Ons doel en onze doelgroep.  We hebben met VOLGENS een tijdschrift over literatuur willen maken voor tijdschriftenlezers en boekenlezers. Tijdschriftenlezers die ook wel eens een ander boek lezen dan het werk van Sonja Bakker, boekenlezers die bij Hollands Diep toch al snel een beetje wegsukkelen.

We hebben een full colour podium gemaakt voor auteurs die zich tot op heden voornamelijk zwart wit konden presenteren. Letterlijk en figuurlijk We denken dat we hen een medium hebben gegeven om zich op een andere manier aan hun eigen achterban en literatuurliefhebbers in het algemeen te laten zien en tegelijkertijd nieuwe lezers de literatuur binnen te lokken. Wij denken dat we die lezers zullen vinden is de leesclubs, door Renate de steunberen onder de literatuur genoemd en de betere boekhandel, en in de kiosk, bij de sigarenhandel en in de supermarkt. En wij denken dat de lezer die in dit nummer de literaire wereld verkent vanuit het perspectief van Renate Dorrestein, nieuwsgierig zal uitkijken naar de volgende hoofdredacteur. Ik ben blij dat ik dat van dat perspectief na vandaag niet meer hoef uit te leggen:  het is vanaf nu te lezen. Er is nog een bibliotheek aan gasthoofdredacteuren te gaan. Over wie de volgende is, is de discussie geopend. Op onze website volgens.nl en straks bij de borrel.

Maar eerst dit. Lieve Renate: ik wil je heel erg bedanken voor de professionele en aangename samenwerking en met heel veel trots bied ik je het eerste nummer van Volgens aan dat we samen met al die collega’s en vrienden gemaakt hebben.

We hebben hoe dan ook de lat lekker hoog gelegd.

Comments are closed.

 

mei 2010
M D W D V Z Z
« jan   jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31