LANCERING SPECIAL BITE

7 juni 2010
Lancering SpecialBite Magazine 7 juni 2010 in Restaurant Aan de Poel te AmstelveenCampagane gesabreerd als openingsceremonie

Campagane gesabreerd als openingsceremonie

Je hebt hoofdredacteuren en hoofdredacteuren. En wij van SpecialBite hebben er twee. Wie er bovenaan staat in de pikorde lijkt me duidelijk. Mireille opent en mag straks de uitslag van de terrasverkiezing bekendmaken. Dat is dus duidelijk de hoofdhoofd en ik ben feitelijk het pauzenummer.  En straks heb ik nog een act, maar dat mag ik nu nog niet verklappen geloof ik. Om mijn eigen ego nog wat op te krikken, noem ik mezelf in dit soort situaties graag chief executive, dat is Engels, of eigenlijk  Amerikaans voor  uitvoerend.

Wat ik dan kwam doen op de redactie? Puur inhoudelijk heb ik natuurlijk weinig in te brengen. De bestaande redactie maakt al een aantal jaren de gids, die zich in het grote geweld van restaurantgidsen toch maar mooi een eigen plekje heeft verworven. De kennis en het relatienetwerk is enorm. Ik denk wel eens dat die mensen als ze al thuis eten dan toch alleen salades bij wijze van balansdagen als tegenwicht tegen al dat restaurantvoer.

Maar een tijdschrift maken is iets heel anders dan een jaargids en dat ben ik dus komen doen. Dat heeft toch wel een cultuurschok teweeg gebracht op de redactie. Ik kan u verzekeren dat ook vandaag tot diep in de tweede helft van de borrel achteraf zal worden doorgediscussieerd.

Even een kort kijkje in de keuken om maar eens een vette beeldspraak te gebruiken.

Het begon natuurlijk al met de uitbreiding van de doelgroep met mijzelf. De lezer van de gids wordt omschreven als jong, tussen de 25  en 45, of jong gebleven. Goed opgeleid, goed verdienend en kosmopolitisch ingesteld. Is trendy en veeleisend, heeft smaak en weet wat er te koop is.

Klopt bijna allemaal bij mij, behalve nou uitgerekend dat jong en goedverdienend. En misschien dat kosmopolitische, want ik woon in Hilversum. Alhoewel, wat is nou kosmopolitisch. We hebben in ons eerste nummer zelfs een reportage over trendy Almere. Need I say more?

Dat gebruik van het Engels was trouwens ook zo’n typisch ding. Blijkbaar typisch urban om Engels te gebruiken, of liever Engerlands. Ik ben daar niet van. Ik vind dat een rubriek over nieuw geopende restaurants beter nu open kan heten dan now open, ook al betekent het bijna hetzelfde. De nette gelegenheid waar we nu verzameld zijn, heet immers ook niet by the pool.

Een ander discussiepunt is de fotografie van restaurants. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de restaurateurs van Nederland hun zaak het mooist vinden als er geen mensen in zijn. Bijna zonder uitzondering krijgen we foto’s opgestuurd van lege interieurs. Tafeltjes feestelijk gedekt, kussens keurig opgeschud. Klanten zijn misschien wel welkom, als ze maar geen rotzooi maken. En als we dan al eens een foto met mensen krijgen, zijn het van die goedgebouwde, strakgeklede fotomodellen; zo’n beetje als u en ik. Terwijl we allemaal weten dat je het qua omzet niet van genodigden moet hebben.

Dat soort dingen kwam ik dus doen. En terecht, vind ik nog steeds. Misschien moeten we achteraf constateren dat het met de organisatie, of beter met de chaos, die ik liefkozen organisatie noem, wat minder had gekund. Ik roep altijd dat tijdschriften organisch tot stand komen, maar wat meer industrieel is voor de gemoedrust misschien wel beter. Ik heb er bijvoorbeeld geen moeite mee om twee of drie fotografen op pad te sturen voor een coverfoto om vervolgens uit te komen en te eindigen bij het allereerste probeersel  van de artdirector. Had korter en eleganter gekund, maar we hebben wel een prachtige cover. En ik snap ook dat je niet elke freelancer kunt vragen om in het laatste weekend voor drukken, nog even een aantal BN-ers te interviewen. Maar ik heb er wel een gevonden aan wie ik het wel kon vragen.

Hoe het ook zij, dames en heren, we hebben geworsteld en gevochten, zoals dat gaat bij blaadjes maken, maar we zijn eerlijk gezegd best tevreden over het resultaat.

Liefst zou ik u nu allemaal een nummer geven om met u in discussie te gaan, maar we krijgen eerst nog wat programma. Ik spreek u graag straks nog.

Comments are closed.

 

juni 2010
M D W D V Z Z
« mei   jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930