VOGELEN

10 juni 2010

baltAltijd een beetje een genante vertoning in het voorjaar bij ons in de tuin; en ik vermoed dat het bij u niet veel anders zal zijn. Onder luid getjilp, gepiep, gekwetter en gefluit, baltst, paait, paart en sjanst het dat het een lieve lust is. Volkomen schaamteloos volgen de vogels hun instinct en driften. Vanachter het keukenraam kijken de katten en ik enigszins besmuikt toe. Hoewel mijn katten bepaald niet de grootste slimmeriken van de buurt zijn, integendeel zou ik bijna durven beweren, weten ze vanuit hun jarenlange plattelandservaring dat al dit gedoe uiteindelijk zal leiden tot meer vogeltjes. En hoe verleidelijk het ook is, al die piepers die alleen oog hebben voor elkaar en niet voor het loerende gevaar, het wachten zal beloond worden. Binnen afzienbare tijd hoeven ze bij wijze van spreken alleen maar met open monden onder de bomen te gaan liggen. Met enige regelmaat zal er dan een uilskuiken, koekoeksjong of duivenpuppy invallen die uit de overvolle nesten kukelen. Soms hoeven ze zo’n kleintje niet eens te plukken omdat er nog geen veertjes op zitten. En ook bij de vlieglessen die daar snel op volgen, stort en wel eens een ter aarde, voordat hij zijn brevet heeft. Cru, zegt u? Tja, het is de natuur. En dan zwijg ik nog over wat er allemaal in een blikje kattenvoer gaat.

‘Wat is dat voor vogeltje,’ vraagt mijn zoon, die zich bij ons heeft gevoegd.

‘Koolmeesje,’ zeg ik, hoewel ik eigenlijk alleen maar weet dat het geen roodborstje, duif, kraai, ekster, adelaar of merel is, want die herken ik wél.

‘Boerenkool of zuurkool,’ vraagt de jongen, die het gevoel voor humor van zijn vader heeft.

‘Geen idee,’ zeg ik, ‘het zou ook zo maar een pimpelmees kunnen zijn.’

‘Kun je dat ook eten, pimpelkool?’ De katten knikken van ja, maar die hebben de vraag en de grap niet helemaal begrepen.

We besluiten om de Zakgids Vogels er bij te pakken. Een naslagwerkje van Peter Hayman en Rob Hume, onder auspiciën van Vogelbescherming Nederland uitgegeven door Tirion in Baarn, dat je met zijn keiharde kaft overigens beter niet in je broekzak kunt stoppen. De mezen wachten daar niet op en trekken zich terug in de privacy van een laurierhaag.

Dat is toch wel een heel groot bezwaar van die vogelgidsen, vind ik, dat de gemiddelde vogel nooit lang genoeg blijft zitten om hem op te zoeken. En je hebt zo’n boekje niet een-twee-drie uit je hoofd geleerd. Daarom heb ik ook altijd een gezond wantrouwen gehad ten aanzien van de resultaten van de Nationale Vogelteldag. Sinds jaar en dag strijden vinken en mussen daar om de eerste plaats. Maar wie zegt mij dat niet talloze barmsijzen, gorzen en groenlingen voor vink of mus zijn versleten? Kunnen die amateurspotters vinken en mussen überhaupt uit elkaar houden? En zou de ortolaan echt wel bijna zijn uitgestorven of gewoon al jaren steeds als mus geteld zijn? Om de statistieken niet verder te bevuilen, tel ik in elk geval nooit mee.

Tirion heeft het probleem inmiddels ook onderkend en komt nu met het multimediale werkje Tuinvogelzang. In plaats van blijven zitten, moet de onherkenbare vogel nu net zo lang doorfluiten tot een passend geluidsfragment op de bijgesloten cd is gevonden. ‘Binnenkort bent u dé vogelkenner van de buurt,’ ronkt het persbericht. Ik waag het te betwijfelen.

Iets dergelijks heeft het radioprogramma Vroege Vogels gedaan met zijn Vogel Top 100. Dat was een verkiezing door luisteraars en bekende Nederlandse vogels kregen allemaal een bekende Nederlander als ambassadeur. Peter van Vollenhoven deed het roodborstje, dat uiteindelijk een vierde plaats bemachtigde. Nou is Pieter een gekend vogelliefhebber; niet voor niets noemde hij zijn piano-duo met Louis van Dijk van een paar jaar geleden, De Gevleugelde Vrienden. Maar iemand die al jaren doet alsof zijn schoonzus mooi kan zingen, kan volgens mij het gekweel van een roodborstje echt niet van het fluiten van de rotgans onderscheiden.

Pieter geeft het ook toe op de radio. ‘Ik moet nu nog heel vaak de onwaarheid spreken als het om vogels gaat, want ik fotografeer ze weliswaar veelvuldig, maar ik ken veel te weinig vogelgeluiden. Ik vind het jammer dat wanneer je ze niet ziet maar wel hoort, je geen idee hebt wat er om je heen vliegt. Over een tijdje hoop ik met deze cd wat meer vogels te kunnen herkennen.’

Hij durfde de uitdaging wel aan om over een jaartje mee te doen aan de quiz ‘Herken Je Vogel’.

Ik niet.

Tags: , ,

Comments are closed.

 

juni 2010
M D W D V Z Z
« mei   jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930