SLACHTEMARATHON

19 februari 2012

 

Op 16 juni aanstaande wordt voor de vierde keer de Slachtemarathon gelopen en gerend. Mijn vrouw, officieel freondinne, en ikzelf, honorair Fries, kunnen, willen en zullen daar niet ontbreken. Wij zijn inmiddels in training.

 

 

Voor zover mij bekend is de Slachtemarathon de enige marathon ter wereld die officieel ook gewandeld mag worden. Sterker nog: gekuierd mag worden; want onderweg is er van alles cultureels en kunstzinnigs loos, dus van een beetje doorlopen zal geen sprake zijn. De marathon als weekendvullende bezigheid, zeg maar. Geen kwaad woord over wandelen als sportieve bezigheid en 42.195 meter blijft een lel van een afstand, gerend of gelopen, maar daar is de marathon natuurlijk niet voor bedoeld.

De Griekse soldaat Pheidippides was in zijn tijd – 490 voor Christus – namelijk gekend om zijn snelheid en werd daarom door de Atheners naar Sparta gestuurd om daar om hulp te vragen in een veldslag tegen de veel sterkere Perzen. De Spartanen weigerden dat trouwens en P. (voor zijn vrienden) holde onverrichterzake terug naar Athene en in een ruk door naar Marathon. De Grieken wonnen de veldslag desondanks en toen werd de snelle soldaat er opnieuw op uit gestuurd, van Marathon naar Athene om de blijde boodschap van de overwinning te brengen. De eerste echte marathon. Theoretisch hoefde dat niet zo snel, want ze hadden toch al gewonnen, maar hij zal toch flink doorgestapt hebben, want veel culturele activiteiten zullen onderweg niet georganiseerd zijn. Dat hij na het uitbrengen van de woorden ‘verheugt u, wij hebben gewonnen’ dood neerviel, had dan ook niet met uitputting te maken, maar met een zonnesteek.

Dat zal in Friesland niet snel gebeuren. Zowel de Deventer als de Enkhuizer almanak voorspellen voor 16 juni regenachtig en koel weer na een periode met zacht voorjaarsweer, maar bovendien is er om de vijf kilometer een verzorgingspost met sportdrank en water. Tussendoor zal het wemelen van de Friese toeschouwers die belangeloos de zomerse varianten van koek en zopie aanbieden. Leer mij die Friezen kennen; ik herinner me van een Elfsteden Oldtimerrally dat er nauwelijks doorkomen aan was van de gezelligheid.

Ze doen het daar dus op hun eigen manier en blijkbaar is daar behoefte aan. De 13.000 inschrijvingen voor de wandeltocht waren binnen 2,5 uur uitverkocht. Ze zullen ons trouwens niet in de weg lopen, want als de eerste wandelaars om 6.45 uur vertrekken, zijn de hardlopers al een kwartiertje onderweg. Dan schijnt het overigens al licht te zijn.

Spannend? Och, het is niet onze eerste marathon en zoals gezegd, we zijn al in training. Over mijn vrouw hoeft in elk geval niemand zich zorgen te maken. Na haar eerste marathon, die van Berlijn 2008, heeft ze zich op bewonderingswaardige wijze terug geknokt van de zwaarst denkbare blessure bij hardloper en voetballer,  de ongelukkige triade. Meniscus, collaterale en voorste kruisbanden gescheurd. Waar voetballers zelden terugkeren op hun oude niveau, loopt mijn vrouw alweer de klinkers uit de straat. Onlangs nog de kwart van Egmond in een hele mooie tijd onder zware omstandigheden, de halve van Schoorl komt er aan, daarna nog de halve van Berlijn en dan dus de Slachtemarathon als vroege bekroning van het seizoen.

De twijfel betreft eerder mijzelf, haar soigneur. Onderschat dat niet; achter elke succesvolle sportman of – vrouw staat de stille kracht die het mogelijk maakt. Hoewel stil een betrekkelijk begrip is, want luidruchtig aanmoedigingen brullen vanaf de zijkant behoort tot onze kerntaken. Daarnaast is het bieden van de juiste verzorging onderweg, zeker bij een marathon erg belangrijk. Niet alleen heb ik liever niet dat mijn vrouw zomaar dingen aanneemt van vreemden, maar bovendien is het essentieel dat ze op het juiste moment de juiste voeding en het juiste supplement krijgt toegediend. Van mij. Bij de grote marathons, Berlijn, New York, Londen staat de soigneur een sms-service van de organisatie ter beschikking, waardoor we op elk moment weten waar onze loper zich bevindt en bovendien hebben die steden een ondergronds vervoerssysteem om ons op tijd op de juiste plek langs het parcours te brengen. Mijn bronsgroeneikenhouten stemgeluid doet vervolgens de rest; wij missen elkaar nooit.

Friesland heeft dat allemaal niet. Volgens mijn berekeningen moet ik mijn vrouw bedienen op respectievelijk de kruisingen Froonackerdyk (N384), Molmawei of Nijlandsdijk, de Kliuw Huniadijk, in Achlum de Hitzummerweg en haar tenslotte op de Frjensjerterdijk bij Barradeel naar een eindsprint schreeuwen. Nu kan ik die kruisingen wel droog gaan oefenen, maar op de dag zelf zullen daar andere soigneurs en toeschouwers ongetwijfeld mij en dus een goed resultaat voor mijn vrouw in de weg gaan lopen.

Mag ik daarom zo vrij zijn de ter plekke bekende lezers in te schakelen? Sluiproutes, tractorpaden door weilanden, privé-parkeerplaatsen, semi-illegaal verplaatste dranghekken, kunnen vanaf nu op het bekende e-mailadres worden doorgegeven.

Samen gaan we het redden.

Comments are closed.

 

februari 2012
M D W D V Z Z
« jan   mrt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829