WINTERSLAAP

13 oktober 2012

 

Het begon zo’n beetje bij de wisseling van zomertijd naar wintertijd. Eigenlijk begint het daar elk jaar. Dat is het signaal dat ik de tijdklok van de lamp boven het fietsenschuurtje nu echt opnieuw moet instellen. Tegen die tijd gaat hij aan als iedereen al binnen is en uit als we nog aan het ontbijt zitten. De kippen gaan dan al bijna drie dagen zonder toetje naar bed. Als ik ze aan het eind van de middag met een handje graan de ren in wil lokken, zitten ze al op stok. Met lege maagjes.

Ik weet dat-ie komt, probeer hem nog tegen te houden, maar dan is het al te laat, hij is binnen: de winterblues.

Die wilde ik dit jaar eens helemaal anders aanpakken.

 

Er zijn genoeg voorbeelden in de natuur te vinden die je leren om te gaan met langere perioden van schaarste, koude en ontberingen, zoals de winter. Ik wilde het voorbeeld van de bruine beer nemen. Niet dat ik een specialist ben in de handel en wandel van de bruine beer, maar wat ik er van weet, staat me wel aan en het komt ook in mijn kraam van pas.

De bruine beer eet heel de zomer zijn buikje rond, zoekt tegen de winter zijn hol op om tijdens een winterslaap in te teren, waarna hij in het voorjaar wakker wordt met het ideale bikini-figuur. Bij wijze van spreken natuurlijk, want een beer zwemt bloot.

Tot en met de zomer trekken we gelijk op, de beer en ik. Qua buikje rond en zo. Maar tegen de winter, de donkere weken voor Kerstmis, als hij in zijn grot begint rond te scharrelen op zoek naar het lekkerste plekje, word ik nog een keer naar buiten gejaagd om de tuin winterklaar te maken. Voornamelijk blad naar de straat blazen en harken. Ik ben zo ongeveer de laatste in de straat, zoals elk jaar. De nieuwe buurman ter rechterzijde is zelfs al voor de zomertijd-wintertijd-wisseling begonnen, maar dat komt door zijn gebrek aan ervaring. Bij elk najaarswindje dwarrelden zijn keurige stapeltjes langs de weg weer uit elkaar. Wat hij ook niet wist, is dat je onder de rododendrons en andere struiken het best wat blad kunt laten liggen tegen de vorst en als woonplaats voor nuttige insecten, maar dat heb ik hem natuurlijk uitgelegd.

Dat brengt mij op het idee om de bladeren niet zo maar gratis en voor niks aan de gemeente te geven maar ze te gebruiken waarvoor de natuur ze ook gebruikt: isolatie. Ik blaas en hark alles tegen het huis aan, speciaal aan de voorkant, rond de woonkamer. De bladeren komen tot de onderkant van de ramen. Van straat af is dat misschien een gek gezicht, maar ik meen al meteen minder optrekkende kou in de kamer te voelen. Eigenlijk het ei van Columbus, qua energiebesparing. Je zult zien dat over een paar jaar de gemeente pas in het voorjaar zijn blaadjes komt ophalen. Bijkomend voordeel is dat ik veel sneller klaar ben met bladruimen dan andere jaren.

Vervolgens rij een ik paar kruiwagens openhaardhout de woonkamer in. Dat stapel ik los van de muur op, want de muren zijn van de zomer net geschilderd. U begrijp inmiddels al lang wat ik aan het doen ben; ik richt het hol voor mijn winterslaap in. De woonkamer is daarvoor ideaal. Aan de buitenkant kunnen de luiken dicht en binnen de gordijnen. Bladisolatie houdt de kou van de vloer. De verwarming gaat op de waakvlam, want we hoeven niet het hele huis te stoken. Omdat we geen beren zijn, slapen we natuurlijk niet de hele tijd door en kunnen we van tijd tot tijd een blok hout op het vuur gooien. Voor de rest houden we ons warm met dierenvellen en dekbedden. Omdat dit het eerste jaar is, laten we gas, licht en internet automatisch afschrijven, je wil in noodgevallen toch de pizzakoerier kunnen bellen, als de aangelegde voorraad proviand in de provisiekast niet voldoende blijkt. Maar voor de toekomst is het misschien een idee om dat gedurende de wintermaanden te laten afsluiten. Tel uit je winst.

Mijn oog valt op een brief van mijn autodealer. Ik lijk wel zo’n beetje de laatste in het land die nog op zijn zomerbanden rijdt. Of ik me snel voor de winterwissel wil melden. Ook niet meer nodig.

Ik maak een kop warme chocola voor mezelf en trek alvast een plaid over me heen.

Natuurlijk zijn er praktische bezwaren aan mijn plan, zoals aan elk goed plan. Drie daarvan komen zo meteen thuis.

Leave a Reply

 

oktober 2012
M D W D V Z Z
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031