DE LAATSTE MERCUR DOET HET LICHT UIT

2 december 2012

 

Hoewel mij ook dit jaar traditionelerwijs de toegang tot het gala werd ontzegd – aan de deur geweigerd  vanwege vermeende algehele branche- en NUV-onvriendelijkheid – heb ik mij via de exitpolls in mijn goed verwarmde limousine, zo onopvallend mogelijk geparkeerd tussen de 20% bijtelling leasebakken, een alleraardigst beeld kunnen vormen van de allerlaatste Mercur-uitreiking. Gewapend met het – via de Adformatiedrukker –  vroegtijdig uitgelekte jury-rapport, een thermosfles zwarte koffie voor mezelf en een paar flessen échte champagne voor de loslippigheid, heb ik menig belangwekkend citaat mogen noteren. Jammer alleen dat mijn spreekwoordelijke discretie verbiedt om naam en toenaam te geven van de gasten op mijn achterbank.

Zo moet het jurylid ongenoemd blijven dat na slechts één glaasje, maar onnoemelijk veel frustratie helemaal leegliep. Zo trots was hij geweest op de uitnodiging om plaats te nemen in de jury. Verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan de bewustwording van de branche. Vakkennis, eer en geweten. Een farce was het geworden, een belediging van zijn onafhankelijke geest. Beetje naïef geweest? opperde ik vilein. Een gekwelde blik als antwoord. Je weet wel, maar je hoopt toch.

Dat de genomineerde tijdschriften eigenlijk niet op tafel waren gekomen, dat de instructies van de NUV-directie overduidelijk waren, de verdeelsleutel tussen de diverse uitgeverijen nog best ingewikkeld, maar dat de statistieken over de laatste jaren uitkomst hadden geboden. En jawel, mijn gebruikelijke voorspelling in deze rubriek hadden ze ook allemaal gelezen. Die had het er bepaald niet makkelijker op gemaakt. Helemaal off the record – ‘echt, dat moet je beloven’ – wilde hij wel toegeven dat mijn uitslag de enige juiste was, alleen jammer genoeg politiek volstrekt onhaalbaar. Het enigszins geloofwaardig formuleren van de juryrapporten had nog de meeste tijd gekost. En inderdaad jammer dat niemand er aan had gedacht om achteraf nog een eindredacteur te laten kijken naar de coherentie tussen die stukjes. Droeg allemaal niet erg bij aan de geloofwaardigheid van het geheel.

JAN, tijdschrift van het jaar (HOI index 95!), wordt uitbundig geprezen om zijn Nederlandsigheid, nog niet zo lang geleden een absolute voorwaarde om überhaupt in enige categorie tot een Mercur te komen, terwijl de hoofdredacteur van het jaar en de lancering van het jaar juist van kopie-titels zijn. En dat allemaal dus niet bij gebrek aan beter. Voor het eerst speelt uiterlijk en aankleding een rol in de uitverkiezing. De jury noemt in het bijzonder de hoge hakken en de ravissante jurken van Cécile Sanseveria Narinx. Wel begrijpelijk, omdat nóg meer nadruk op de gestegen oplage van Elle de rest wellicht in een wat vreemd daglicht had gesteld. Zo schijnt de oplage van nummer 2 van Vogue bijvoorbeeld spectaculair gekelderd te zijn ten opzichte van nummer 1.

In de rest van de juryrapporten – voornamelijk over Sanomatitels omdat de eerste drie dat niet waren – nog een paar saillante mededelingen. Autoweek, hét grote multiplatformsucces van Sanoma, wint een Mercur voor het enige verhaal van meer dan 2000 woorden van afgelopen jaar. En passant lezen we dat van die reportage 3500 iPad edities zijn verkocht. Laat daar de crossmediale schoorsteen maar eens van roken.

Pikant is tenslotte nog dat de enige troost-nominatie van sponsor Audax – toch al NUV knipperlichtlid – , voor AKO Schiphol, volkomen onterecht niet verzilverd is.

Verder een prima feestje geweest, naar het schijnt, vrouwen en een enkele artdirector allemaal op de dansvloer, mannen/bestuurders aan de bar om het entreegeld terug te drinken.

Het zal na deze aflevering niemand verbazen dat het NUV-bestuur ‘zich beraad over de voortzetting van het gala in de huidige vorm’, zoals een spokesman officieus laat weten. Een diplomatieke formulering voor ‘leuk maar genoeg geweest’. Niet vanwege het geld – ‘uit algemene middelen’ – of vanwege het feit dat ze voor de jury, vanwege iedereen al een paar keer gehad of weer genomineerd, bij wijze van spreken bijna bij mij zouden moeten uitkomen – god verhoede – maar gewoon vanwege incestueus overbodig en ongeloofwaardig.

Dat maakt de Mercurs van dit jaar op een aparte verduisterende manier toch heel bijzonder.

Leave a Reply

 

december 2012
M D W D V Z Z
« nov   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31