EXCUUSRECTIFICATIE

13 december 2012

 

Dinsdag 11 december was niet alleen mijn buurman jarig, maar werd ik bovendien ’s ochtends voor dag en dauw gebeld door iemand van Senefelder. Door het lawaai van mijn elektrische tandenborstel kon ik zijn naam niet goed verstaan. Senefelder is de drukker van Adformatie, zo bleek alras en zij hadden zich er nogal aan gestoord dat ik beweerde dat de uitslag van de Mercurs via hullie gelekt was. Wie dat dan was, dat lek, wilde de beller weten. Even overwoog ik om mijn bron te beschermen, maar omdat die er niet was, gaf ik ruiterlijk toe dat ik het keihard gelogen had. Ik nam wel nog even het woord satire in de mond. Maar ondertussen had ik Senefelder beschadigd, meende de zegsman, en dat zou ik zelf toch ook niet leuk vinden? Hállo! Ik had nog niet eens koffie gehad en dus helemaal geen zin om over mijn ietwat merkwaardige gevoel voor humor in discussie te gaan. Dus ik bood mijn welgemeende excuses aan, met de verzekering dat het niet weer zou gebeuren; voor zover ik dat nu kon overzien.

Kous af, zou je zeggen. Not! Toen ik diezelfde middag onbekommerd gezellig stond te borrelen op het negende Nederlands Media Netwerk Event, kreeg ik een mail van Willem Sijthof. Ja, ik moest hem ook even googelen.  Willem Sijthof blijkt een mediaondernemer, ‘de John de Mol van de Nederlandse uitgeverswereld’ lees ik zelfs. Dat heb ík weer! In een kwakkelende branche in zijn algemeenheid en mij in het bijzonder, jaag ik een ondernemer tegen me in het harnas die genoeg geld heeft om links en rechts wat aankopen te doen; zoals nog niet zo lang geleden Adformatie en daar zal het niet veel minder van zijn geworden. Ik kan nu definitief met pensioen.

Willem Sijthof was not amused, to put it mildly. Hij mailt van een ‘practical joke van de onderste plank’ (waar bij mij de onderbroeken liggen, MH), die bij Senefelder en redactie en uitgever van Adformatie volledig in het verkeerde keelgat is geschoten. Hij vindt het een goed begin dat ik heb toegegeven dat het bericht onjuist en verzonnen was, al zou hij zelf liever het woord ‘onbezonnen’ bezigen, en dat ik mijn excuses heb aangeboden. Maar richting de bezoekers van het Nederlands Media  Netwerk, schieten ze daar niet zoveel mee op. Ze eisen rectificatie. Ik denk dan nog dat zoiets ook op de koninklijke Sanoma/Molman manier opgelost kan worden, gewoon sponsoren of kopen die hap, dan doet de zelfcensuur voortaan zijn werk, maar ik begrijp het wel. En ik ga gewoon uitgebreid door het stof. Ben ik niet te groot voor.

 

Geachte lezers van mijn column op het Nederlands Media Netwerk, beste fans. De drukker Senefelder van Adformatie heeft de uitslag van de Mercurs NIET voortijdig naar mij gelekt. Ik heb dat onbezonnen verzonnen, helemaal gelogen. Waarom? Daarom en nergens om. Ik ben een grote leugenaar. Ik had niet voetstoots mogen uitgaan van de intelligente lezer die satire herkent als-ie hem ziet. Wat ben ik een lul! De waarheid is beter af zonder mij. Mijn welgemeende excuses. Het spijt me als ik iemand schade heb berokkend en ik zal zeker overwegen een volgend nieuw tijdschrift bij Senefelder te laten drukken.

 

Natuurlijk realiseer ik me dat ik met deze verklaring een deel van mijn fanbase choqueer. Als ik over zoiets al lieg, waarover dan nog meer? Doorgaans goed geïnformeerd of meestal gefantaseerd? Zullen zij mij ooit nog kunnen vertrouwen? Het zij zo. Hier sta ik, ik kan niet anders. Ik heb dit over mij zelf afgeroepen. De enige troost, houvast of strohalm die ik hen nog kan bieden is de paradox van Epimenides.

Leave a Reply

 

december 2012
M D W D V Z Z
« nov   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31