HARRY

2 mei 2013

Mijn buurman is een beetje excentriek. Dat weet ik en dat mag ik zeggen omdat hij dat ook van mij vindt. De buurman daarnaast wil ook graag bij diezelfde club en daar is hij van harte welkom. De buurman aan de andere kant weet het nog niet, maar dat is een kwestie van tijd. Wij wonen hier heel leuk.

 

Behalve dus laatstgenoemde buurman, het groentje, wonen wij hier onderhand al zo lang dat ik niet meer precies weet hoe we nader tot elkaar gekomen zijn. Wij zijn ons vast wel fatsoenlijk gaan voorstellen, maar wij kwamen ook uit de grote stad dus wij waren eigenlijk van vriendelijk groeten maar afstand houden. Dat hebben we niet lang volgehouden. Wij kwamen van 7-hoog en wij keken onze ogen uit op de begane grond van het platteland. De oude buurman-hiernaast en zijn vrouw stookten het huis heerlijk warm met houtkachels, op zelfgekloofd hout. Ze bakten hun eigen brood, maakten heerlijke fruitwijntjes en jammen uit hun volkstuin, slingerden honing van eigen bijen en breiden hun eigen sokken. Wij hadden een bonuskaart van de supermarkt. Maar we waren nog jong en idyllisch en wij stortten ons vol overgave in de macrobiodynamiek. Goed voorbeeld en af en toe een flesje wijn, potje honing of een stronk verse boerenkool doet volgen. Op een gegeven moment maalden wij zelfs ons eigen meel in een antroposofisch molentje en bakten daar brood van. We sliepen heerlijk van onze eigengestookte drank en verbouwden in de tuin zo’n beetje van alles wat maar niet wilde groeien. De buurman doet dat allemaal nog steeds, voor ons bleek het niet vol te houden. Van die zelfvoorzienende periode hebben we eigenlijk alleen de kippen nog. En daar komt buurman-daarnaast weer in beeld. Die is al die tijd gewoon wijn van de slijter blijven drinken en in zijn strakgetrimde tuin was geen plaats voor moes. Maar kippen vond hij wel leuk. Teckels echter ook en dat gaat niet samen, zoals een paar van mijn eigen kippen door schade en schande hebben ervaren; maar dat is weer een ander verhaal. Op een gegeven moment ging buurman-daarnaast zelfs kippen in de onderhuur onderbrengen bij buurman-hiernaast. Excentriek, net wat u zegt. Ze konden dat overigens wel uitleggen, maar dat kan ik hier niet zo een-twee-drie navertellen.

Op zekere dag ging dat gruwelijk fout. Buurvrouw-hiernaast vergat op een kwade avond het nachthok, tevens fietsenstalling, op slot te doen en de buurtvos volgde zijn instinct. Voor buurman-hiernaast was dat niet de eerste keer en daarmee de maat vol; hij wilde geen kippen meer. Kon het emotioneel waarschijnlijk allemaal niet meer bolwerken. Buurman-daarnaast heeft het mij toen blijkbaar niet durven vragen en schafte toch nog onverhoeds zijn eigen kippenhok aan. Daarna schrikdraad voor de teckels en toen een trosje Wyandotte hennen. In zijn eindelijk-enthousiasme sloeg hij een tikje door qua aantallen en toen de kuikens een beetje begonnen te groeien konden ze alras hun kont niet meer keren in dat tuincentrum-kippenhokje dat hij had aangeschaft. Of ik misschien…?  Nou had ik zelf net een paar sterfgevallen gehad – buizerd, ouderdom en een vermoedelijke hartaanval – dus ik had wel weer wat ruimte in mijn kippen-estate. Omdat ze gratis waren en omdat we het snel eens konden worden over een bezoek- en omgangsregeling had ik een paar dagen later een paar nieuwe kippen in mijn ren rondlopen. Een week of wat later bleek dat buurman-daarnaast geen gelukkige hand van selecteren had gehad, om het voorzichtig en vriendelijk uit te drukken. Je mag een gegeven kip niet in de kont kijken, zegt het spreekwoord, maar van de nieuwkomers was er eentje binnen de kortste keren zonder opgaaf van redenen gesneefd. En een ander begon onmatig te groeien. De oplettende lezer en zeker die met een agrarische achtergrond, begrijpt nu al wat tot mij pas na een paar weken doordrong: een van de hennen bleek een transgender, een haan. We noemen hem Harry. Volgens mijn vrouw kukelt hij er in alle vroegte al aardig op los. Ik slaap dan nog en hoor hem niet. Van de buren ook nog geen signalen van overlast. Van buurman-hiernaast sowieso niet uit nostalgische overwegingen, van buurman-daarnaast niet uit schuldgevoel en van de andere omgevende buren waarschijnlijk niet omdat ze onmogelijk kunnen bepalen uit welke tuin het gekraai precies komt; buiten ons rijtje is niemand precies op de hoogte van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld op kippengebied. En wie er nou ook, of binnenkort of niet meer excentriek is.

Wij wonen hier heel leuk.

 

Leave a Reply

 

mei 2013
M D W D V Z Z
« feb   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031