MERELS KWIJT

18 september 2014

Omdat de buren vals spelen, net als de rest van onze contreien, waarschijnlijk heel Nederland trouwens en u dus ook, doen wij niet meer mee aan de Nationale Vogeltelling. Vorig jaar werd ons duidelijk dat er rond deze dagen een piek is in de verkoop van vetbollen, notennetjes en pindakaaspotrekjes(!) waarmee de mensen vogels naar hun eigen tuintje proberen te lokken en zo de buren de loef af te steken. Alsof het een wedstrijd is!

Begrijp mij goed, ik heb niets tegen het bijvoeren van vogels als er sprake zou zijn van een hongerwinter waarin voor mijn part twee Elfstedentochten geschaatst konden worden. Dan wil zelfs ik wel zogenaamd wat kippenvoer morsen om de wilde scharrelaars een kansje te geven. Maar normaal voer ik alleen de vogels die ik zelf heb aangeschaft, zoals de kippen en een kanarie. Die laatste dan bij wijze van spreken. Wilde vogels zoeken het zelf maar uit; zo heeft de natuur dat bedoeld. Iets soortgelijks vind ik trouwens ook van katten, maar dat zijn niet veel mensen met me eens en bij mij thuis al helemaal niemand.
Dit jaar bleek overigens maar weer eens hoe groot mijn gelijk is. Ik weet, dat klinkt niet erg bescheiden, maar iemand moet het zeggen en u hoor ik er niet over en bij mij thuis al helemaal niemand. Dankzij de kwakkelwinter vinden de vogels dit jaar meer dan genoeg voedsel in de vrije natuur en laten ze zich nauwelijks in de luilekkertuinen zien. Natuurlijk, onze gevederde vrienden weten echt wel wat goed voor ze is en vetbol-, noten- en/of pindakaas-obesitas horen daar niet bij. Bovendien kunnen die vogels zo langzamerhand op hun veren uittellen dat normale katten – dus niet die drie (!) van ons – ook weten waarom die lekkernijen worden opgehangen en dus tijdens deze dagen extra alert zijn.
Wat er dan wel nog geteld werd, was slaapverwekkend voorspelbaar. Huismus, koolmees en merel op respectievelijk een, twee en drie. Friesland: check, Groningen: bingo, Drenthe: idem dito, Flevoland: gááp. Allemaal braaf de landelijke trend. Nood-Holland volledigheidshalve nog even bekeken, qua directe omgeving. Hé, verrassing: niet de merel, maar de kauw op drie. Komt waarschijnlijk omdat voor de gemiddelde Amsterdammer een zwarte vogel nou eenmaal een zwarte vogel is. No offense.
Al met al blijf ik met een huiskamervraag zitten na deze jaargang van de Vogeltelling. Die om onbegrijpelijk redenen ook nog eens plaats vond op mijn verjaardag. Wat is er met de merel aan de hand? Ik vermoed dat niet alleen de Amsterdammer, maar tenminste half Nederland de kauw voor merel telt, want volgens mij is de merel nagenoeg uitgestorven. Waarom ik dat denk? Omdat ik zojuist maar liefst 14 flessen zelfgemaakte wijn gebotteld heb.
Ik zal het uitleggen. Merels zijn gek op druiven, maar ik heb nog genoeg druiven uit eigen tuin kunnen oogsten voor 14 flessen. Dus! Klinkt misschien niet veel, 14 flessen; maar daar kunnen wij thuis toch bijna twee weken straf van drinken, als we zouden willen; waarbij nog aangetekend dat ik liever bier drink. Maar vorig jaar was dat dus 0. Vanwege de merels.
Samenvattend is dus de vraag hoe de merel in vredesnaam in de top 3 terecht is gekomen terwijl hij in mijn tuin niet of nauwelijks meer wordt gesignaleerd. Niet de katten de schuld geven, dat is flauw. Het is algemeen bekend dat mijn ietwat achterlijke katten alleen iets van instinct tonen jegens de teckel van de buren.
Ik zou de kwestie graag in wedstrijdverband aan de lezers willen voorleggen. De ondeskundige jury bestaat uit mezelf en de enige hoofdprijs is een fles voortreffelijke wijn. Alleen het definitieve antwoord wordt goed gerekend. Bij twijfel vraag ik het desnoods aan boswachter Aaldrik en als zelfs die het niet weet, zoek ik het nog hogerop. Dus niet ‘volgens mij’ of ‘het zou kunnen’. We gaan voor zekerheden. Bij twee juiste antwoorden wil ik nog wel twee flessen ter beschikking stellen, maar als het er meer worden moeten de winnaars samen delen; kan ook best gezellig zijn.
Nog even iets over de wijn, voordat ik daar achteraf commentaar op krijg. Hij is zacht roze van kleur en stevig aan de alcohol, maar er zit helaas een klein troebeltje in. Dat doet niets af aan de smaak; wij drinken hem zelf in het half-donker en dan proef je er niets van. Aan ons zelfgebrouwen bier mankeert overigens helemaal niks, maar dat heeft dan ook weer niets met het verhaal te maken en kan dus ook niet gewonnen worden.

Leave a Reply

 

september 2014
M D W D V Z Z
« sep   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930