GESCHOKT

6 maart 2015

Volgende keer zal ik het weer braaf over de avonturen van mijn drie (!) katten hebben, over de wonderen van de natuur of over de huis-tuin-en-keuken-beslommerinkjes waar ik u normaal mee lastig val. Maar voor deze ene keer zou ik mij eens willen begeven op het glibberige pad van de politiek. Jazeker, daar zijn grotere geesten dan ik al op uitgegleden, maar ik waag het er op. Het is namelijk tijd voor solidariteit. Interprovinciale solidariteit met de kameraden in Groningen. Zijn wij immers niet allemaal geschokt?

Laat ik vooropstellen dat ik geen Groninger ben. Integendeel, zou ik bijna zeggen, ik ben van huis uit een diep-Limburger. Hollands getrouwd en voor mijn studie geëmigreerd weliswaar, maar je kunt een jongen wel uit de löss halen, maar de löss niet uit de jongen. Datzelfde geldt, weet ik, voor de Groninger maar dan met vette klei. Hoewel je daar aan de buitenkant niet veel meer van ziet, klopt in mijn borst nog steeds een fier rood hart. Met mijn romantische inborst en ook met vriend Cees Stolk ben ik op het Groningse land in de voetsporen van de socialistische en communistische voormannen getreden. Maar ik wil het niet hebben over politiek van één kleur, maar over politiek van de mensen of eigenlijk over het piepelen van mensen. Mensen als Ida Wieringa van poldermolen de Goliath. Ik heb van Ida nog een kop heerlijke erwtensoep gehad en een lekker bed in een pipo-wagen op haar erf, toen ik langsfietste tijdens een Ruige Route. De Goliath staat op barsten. En al die andere mensen die ik daar heb leren kennen met praatjes langs de weg, bomen in het café of visites op de thee. Collega’s op het werk.

Als het niet om te janken zou zijn, zou heel Groningen in een bulderende lach zijn geschoten toen het rapport uitkwam waarin werd  ‘onthuld’ dat niemand zich ooit druk had gemaakt om de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning. Verrássing! Dat met hetzelfde rapport nu officieel vast schijnt te staan dat de aardbevingen het gevolg zijn van de gaswinning, biedt ook geen enkele garantie voor schadevergoeding. Niemand twijfelt er aan dat de gescheurde huizen en verzakkende winkelcentra in Limburg het gevolg zijn van de kolenwinning, maar minister Kamp vertelde de Limburgers onlangs nog maar eens fijntjes dat die claims na 35 jaar verjaard waren. Ik waarschuw de Groningers voor alle zekerheid maar even dat de politiek een langere adem heeft dan de burger.

In wezen is die Kamp natuurlijk ook maar een zielig figuur. Staat daar in commissie te liegen dat de gaskraan tenminste gedeeltelijk dicht gaat. Zou dat mooie gebaar misschien te maken hebben met de dalende olieprijs waar de gasprijs aan gekoppeld is? Nu even minderen kan geen kwaad. En straks als de prijzen weer hoog genoeg zijn, gaat de kraan weer volledig open. Bij voorkeur in de zomervakantie of tijden de Olympische Spelen. Laten we onszelf geen illusies maken. En eerlijk is eerlijk, ongeacht de politieke voorkeur steken we tegenwoordig de koude voeten liever onder de behaaglijke verwarming dan in geitenwollen sokken.

Tussendoor moet ik denken aan dat voorval waarbij een aantal demonstranten werd gearresteerd dat een nep-gaskraan opendraaide; als statement. ‘De agenten konden niet onderscheiden dat het geen echte gaskraan was.’ Tuurlijk, de slachtoffers worden terroristen.

Nou, het was al weer een tijd geleden dat ik op de barricaden stond, dat ik iets wit verfde, kraakte, bezette of blokkeerde.

Maar voor al die Groningers, bij wie de stuc ’s morgens in de thee valt, die hun huizen ’s nachts in bed horen kraken, die hun muren moeten stutten en wekelijks nieuwe scheuren en kieren plamuren. Voor mijn opa van moeders kant die zich van mijn-beambte opwerkte tot wethouder, voor een oom die het van ondergronds mijnwerker tot semi-prof bij Roda JC schopte.

Voor al die keren dat we belachelijk worden gemaakt met onze accenten, terwijl we gewoon onze bijdrage leveren aan de welvaart van dit land.

Daarvoor wilde ik het gewoon toch even gezegd hebben.

Het helpt misschien helemaal niet, of heel misschien een beetje, maar voelt toch goed.

Comments are closed.

 

maart 2015
M D W D V Z Z
« jan   apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031